Astaxanthin – allt du behöver veta om antioxidanten

Astaxanthin är ett färgstarkt pigment och en kraftfull antioxidant som finns används i kosttillskott. Utöver kosttillskott finns astaxanthin även i alger, fisk och skaldjur. Studier har visat att astaxanthin eventuellt kan ha positiva effekter på vår hälsa. Här får du en sammanfattning om allt du behöver veta om antioxidanten astaxanthin.

Vad är Astaxanthin?

Astaxanthin ingår i gruppen karotenoider, vilka är organiska fettlösliga vitaminer och färgämnen som finns i naturen, tex i alger, fisk, skaldjur och flamingo. De äter alla alger som innehåller astaxanthin vilket bidrar till den röda färgen. Några mer specifika exempel är lax, krabba och hummer. Renframställt astaxanthin har en stark röd färg.

Hur fungerar Astaxanthin i kroppen?

Rent strukturmässigt påminner astaxanthin om en fettsyra. Både astaxanthin och andra karotenoider absorberas tillsammans med fett i tarmen. Det är därför bäst att äta astaxanthin i samband med måltid som innehåller fett då ett lågt fettintag gör att absorptionen försämras avsevärt.

Det finns inga dokumenterade bieffekter av astaxanthin vid den rekommenderade intagsnivån ochnär det konsumeras tillsammans med mat. Studier har visat att bästa upptag fås genom att ta astaxanthin tillsammans med omega 3-rika livsmedel som exempelvis fet fisk, valnötter, valnötter, linfröolja och rapsolja.

Astaxanthin är en antioxidant som kan neutralisera skadliga fria radikaler som kan orsaka oxidativ stress. Flera studier har visat att astaxanthin kan ha potentiella hälsoeffekter, bland annat genom att förhindra oxidation av fettsyror.

Nyfiken på att veta mer? Kontakta oss så berättar vi mera!

 

  • Astaxanthin ingår i gruppen karotenoider och mikroalgen Haematoccocus pluvialis är den naturligt mest rika källan. Ämnet finns i alger och i vissa fiskar och skaldjur som äter alger, bland annat i lax, krabbor, krill och hummer. Astaxanthinet har en stark röd färg.
  • Astaxin® är ett kosttillskott som innehåller det algbaserade ämnet astaxanthin samt antioxidanterna vitamin C och E. Vitamin C och E skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. Vitamin C bidrar även till immunsystemets normala funktion och till att reducera trötthet och utmattning.
  • Vi på AstaReal producerar astaxanthinet genom odling av mikroalgen Haematoccocus pluvialis, den naturligt mest rika källan. AstaReal är i dag ledande inom forskning kring astaxanthin.

Följ oss på instagram