Vanliga frågor

 • Icon_1 Created with Sketch. Om Astaxin®
 • Shape Copy Created with Sketch. Om astaxanthin
 • Icon_3 Created with Sketch. Om hälsa och antioxidanter

Om Astaxin®

 • Var kan jag köpa Astaxin®?

  Här finns ett urval av köpställen du kan köpa Astaxin®.

 • Hur mycket astaxanthin, vitamin C, respektive vitamin E finns i Astaxin®?

  En kapsel av Astaxin® innehåller 4 milligram astaxanthin, 10 milligram vitamin E och 60 milligram vitamin C. Det motsvarar 83 procent av dagligt rekommenderat intag (DRI) för vitamin E och 75 procent av DRI för vitamin C.

 • Varför är vitamin C och E tillsatt i produkten?

  Vitamin C och E skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. Vitamin C bidrar även till immunsystemets normala funktion och till att reducera trötthet och utmattning.

 • Behöver jag berätta att jag äter Astaxin® vid läkarbesök?

  Det kan du göra, men Astaxin har inga kända interaktioner med läkemedel. Astaxin® ska dock inte tas i samband med cellgiftsbehandling.

 • Hur produceras Astaxin®?

  Algmjölet framställs genom odling av algen Haematococcus pluvialis i AstaReals anläggning i Gustavsberg. Algmjölet blandas med solrosolja och med vitamin C och E till en homogen blandning som packas i kapslar av mjukgelatin. Kapslarna produceras i Frankrike.

 • När bör jag ta Astaxin?®

  Astaxin® bör tas i samband med måltid för att få ett bra upptag.

 • Hur ofta ska jag ta Astaxin® och hur många kapslar?

  Vi rekommenderar en till två kapslar per dag i samband med måltid. Rekommenderat intag bör inte överskridas. Kosttillskott bör heller inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.

 • Har Astaxin® några biverkningar?

  Astaxin® innehåller inga ingredienser klassade som allergener. Enstaka personer kan få allergiska reaktioner mot de proteiner som finns i algmjölet, vilket är helt normalt för ett livsmedel. Inga kraftigare allergiska reaktioner av anafylaktisk karaktär har rapporterats i samband med användning.

 • Vem bör äta Astaxin®?

  Astaxin® är ett kosttillskott för dig som har en aktiv livsstil vill hålla dig stark och frisk. Vitamin C och E skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. Vitamin C bidrar även till immunsystemets normala funktion och till att reducera trötthet och utmattning.

 • Var ifrån kommer ingredienserna i Astaxin®?

  Algerna odlas i AstaReals fabrik i Stockholms skärgård. Vitamin C är syntetiskt framställd och vitamin E är en naturlig ingrediens från soja.

 • Vilken effekt kan ingredienserna i Astaxin® ge mig?

  Produkten innehåller bland annat vitamin C och E som skyddar cellerna mot oxidativ stress. Vitamin C bidrar även till immunsystemets normala funktion och till att reducera trötthet och utmattning. Produkten innehåller även astaxanthin som utvinns ur alger.

 • Är Astaxin® dopingklassat?

  Astaxin® är inte dopingklassat. Vi har låtit analysera Astaxin® och den finns med ”Colognelistan” över testade produkter.

  Commitment to clean sports: our product Astaxin is regularly tested for selected doping substances.

  Läs mer här.

Om astaxanthin

 • Varför står det inget om astaxanthinets egenskaper på förpackningen?

  Livsmedelslagstiftningen i EU kräver att man har godkända hälsopåståenden från myndigheterna för att få skriva om dem. Dessa regler är till för att skydda konsumenter mot vilseledande information. Kraven som myndigheterna har satt är dock väldigt höga och få nya ämnen har därför fått godkända hälsopåståenden. Vårt mål är att kunna presentera studier som gör att vi på sikt kan skriva mer om astaxanthinets effekter för oss människor.

 • Vad är en karotenoid?

  Karotenoider är en grupp ämnen som ger många växter och djur deras färg. De har också viktiga funktioner för att skydda organismerna och vissa karotenoider fungerar också som provitaminer, det vill säga förstadier till vitaminer som kan omvandlas till vitaminer i kroppen.

 • Vad säger forskningen och vetenskapliga studier om astaxanthin?

  Det har gjorts över 70 kliniska studier på astaxanthin och än fler studier i så kallade modellförsök, alltså studier i laboratoriemiljö. Intresset för astaxanthin ökar bland forskare runt om i världen och nya studier publiceras allt oftare.

  På grund av de regler som i nuläget gäller kring hälsopåståenden om astaxanthin kan vi här inte referera till eller berätta om dessa studier.

 • Vad är Astaxanthin?

  Astaxanthin är en så kallad karotenoid, en grupp organiska fettlösliga närings- och färgämnen som naturligt förekommer i naturen.  Ämnet finns i alger och i vissa fiskar och skaldjur som äter alger, bland annat i lax, krabbor, krill och hummer. Astaxanthinet har en stark röd färg.

Om hälsa och antioxidanter

 • Finns det någon grupp som ska avstå att ta Astaxin®?

  Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer för kosttillskott bör gravida, ammande och barn under 12 år avstå från kosttillskott. Vi rekommenderar också att personer som går på cellgiftsbehandling avstår från kosttillskott.

 • Vad säger Livsmedelsverket om kosttillskott?

  Livsmedelsverket säger att de flesta kosttillskott som säljs i Sverige kan ätas utan risk. Livsmedelsverket anger också att du som konsument ska vara medveten om vad du äter, och att foster, barn, gravida och ammande kan vara extra känsliga för ämnen som kan förekomma i kosttillskott.

 • Producerar inte kroppen egna antioxidanter vid hård träning?

  Kroppens produktion av antioxidanter stimuleras vid träning, men vi behöver även få i oss antioxidanter via kosten, sådana som kroppen inte själv kan producera.

 • Varför kan kroppen inte själv ta hand om de fria radikaler som frigörs vid exempelvis hård träning?

  Kroppen producerar egna antioxidanter men vi behöver även få i oss antioxidanter via kosten, sådana som kroppen inte själv kan producera. Vid hård träning kan kroppen behöva extra tillskott av antioxidanter via födan, som kan samverka med kroppens egna antioxidanter.

 • Varför ska jag äta kosttillskott med antioxidanter – får jag inte i mig tillräckligt genom en varierad kost?

  Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten. Personer som inte äter alla sorters livsmedel eller har någon sjukdom som leder till ökat behov kan behöva ta kosttillskott. Detta gäller särskilt de som väljer bort flera livsmedelsgrupper.

Följ oss på instagram